SELAMAT DATANG KAWAN :-)

Salam mesra.

Selamat Datang ke laman web ini ! :-)

Dalam laman ini, saya akan berkongsi kisah2 saya dalam menjalani bisnes internet/trading, jadi sila rajin-rajin datang kembali untuk melihat kisah terkini :-) Komen-komen anda juga sangat dialu-alukan.

Post ini adalah post yang teratas jadi untuk melihat entri terkini, sila skrol ke bawah. :-)

Kita jumpa lagi !

Untuk benda2 trading saya, TAYOR ye (Trade At Your Own Risk). Apa yang saya tulis dalam trading hanya untuk saya dan tujuan pendidikan saya.Thursday, January 16, 2014

Bertukar Tanah, Rumah Tetap Sama... Petua Hosting

Beberapa hari ini saya mahu memindahkan blog ini ke lokasi yang lebih cantik. Bukan tidak suka Blogger, tetapi lebih bagus kalau hosting itu hosting sendiri. Baru nampak cantik. Tetapi, isi di blog ini masih sama, dan dikekalkan, untuk bacaan masa hadapan.
Itu sebab saya tuliskan tajuk di atas bertukar tanah, rumah tetap sama. Kerana alamat blog masih sama cuma tanah di mana blog ini duduk akan berubah. Domain name ibarat rumah, manakala hosting adalah tanah.
Saya bercadang menggunakan hostgator sebagai hosting saya. Bukan saya tidak percaya hosting tempatan tapi semua laman saya kecuali satu berada di hostgator jadi saya lebih yakin dengan mereka.

Petua Hosting

1. Pastikan kos hosting anda mampu milikki
2. Lihat saluran bantuan (customer support) mereka. Adalah anda selesa dengan saluran-saluran sebegini?
3. Pastikan pakej hosting ada pada peringkat permulaan. Jika anda baru bermula, ambil pakej hosting yang paling murah. Selalunya, bila penggunaan tuan bertambah, anda boleh tambah (upgrade) pakej hosting anda.

Itu sahaja cerita saya kali ini ;-) ...

PS/ baru-baru ini saya hampir terkena penyakit BSO. Apa BSO? Ceritanya di sini.

No comments:

Post a Comment