SELAMAT DATANG KAWAN :-)

Salam mesra.

Selamat Datang ke laman web ini ! :-)

Dalam laman ini, saya akan berkongsi kisah2 saya dalam menjalani bisnes internet/trading, jadi sila rajin-rajin datang kembali untuk melihat kisah terkini :-) Komen-komen anda juga sangat dialu-alukan.

Post ini adalah post yang teratas jadi untuk melihat entri terkini, sila skrol ke bawah. :-)

Kita jumpa lagi !

Untuk benda2 trading saya, TAYOR ye (Trade At Your Own Risk). Apa yang saya tulis dalam trading hanya untuk saya dan tujuan pendidikan saya.



Monday, November 16, 2015

6 Petua Untuk Berjaya Oleh Irfan Khairi

Saya sempat mengikut live broadcast IK  malam ini (16/11), di mana beliau menggunakan Facebook untuk buat live broadcast, di page beliau di sini. I did not know you can do that! :) ...

Beliau Memberi 6 Petua Kejayaan


  1. Have Fun
  2. Don't Reinvent The Wheel
  3. Matlamat Kecil 
  4. Bagitahu Orang Matlamat Kita
  5. FOKUS
  6. Automasikan Kerja Anda -- gunakan Standard Operating Procedure


Secara ringkas, have fun bermaksud kejayaan dapat dicapai dengan seronok, teruja dengan apa yang kita usahakan. Don't Reinvent The Wheel, gunakan cara-cara yang telah terbukti berkesan. Matlamat Kecil, bermaksud, walaupun matlamat besar, pecah-pecahkan kepada saiz2 yang lebih kecil, supaya lebih senang dicapai.Bagitahu matlamat kita, supaya kita bertanggungjawab terhadap matlamat kita.

FOKUS mengikut formula IK

f ikir 1 perkara masa satu masa
o ptimum waktu anda
k kemaskan tempat kerja
u usah buang masa
s iapkan dengan cepat .. set deadline

Yang akhir sekali, IK menyarankan untuk automasikan cara kerja supaya senang dilakukan oleh orang lain. Konsep SOP (Standard Operating Procedure) disarankan, di mana setiap langkah kerja dicatit. Dan diulang.

Laman rasmi beliau : www.irfankhairi.com


Tuesday, October 27, 2015

Kuasa Fokus - Bagaimana Untuk Mendapatkannya

Ome ada menulis satu post mengenai cara mendapat fokus di blog bisnes Bahasa Inggeris Ome, di sini. Secara ringkas, di bawah Ome senaraikan langkahnya


  1. Kecilkan skop bisnes anda
  2. Rancang pelan tindakan untuk bisnes anda
  3. Jalankan (Execute)
  4. Tindakbalas - Belajar dan ulang langkah ke-2


Amacam? okay tak?

Ome dapati yang ramai tak menjadi bisnes mereka kerana ia terlalu luas, belum sampai kemampuan untuk uruskan keluasan. Jadi, fokus apa yang anda boleh buat dahulu.

Dan seperti Ome katakan pada post ini, sebenarnya kebanyakan kita telah ada apa yang diperlukan .....


Thursday, October 22, 2015

Anda Mahu Terus Beli Dari Taobao, Ini Caranya ....

Sebagai seorang lecturer, saya ada sekumpulan pelajar dari negara China. Bila borak-borak dengan mereka tentang beli-belah online, mereka menyebut Taobao.com, sebagai laman kegemaran mereka membeli-belah. Katanya, harga murah. Saya bertanya, mengapa tidak alibaba.com, ataupun dhgate.com? kata mereka, laman2 tersebut memerlukan pembelian besar-besaran, manakala taobao.com, boleh beli kuantiti yang kecil sedikit.

laman depan taobao.com

Tapi, memang sudah sedikit nak beli dari taobao.com. Sebab itu, ada banyak laman web yang menawarkan servis pembelian taobao.com, seperti screenshot di bawah

servis beli belah taobao

Tapi, untuk memudahkan semuanya, seorang warga Malaysia, tuan Nigel Ong, telah mengeluarkan panduan membeli di taobao.com dan menjual di laman2 web di Malaysia, iaitu Rahsiataobao.com

rahsia taobao.com

Yang bestnya panduan ialah ia dalam Bahasa Melayu, supaya mudah difahami. Tuan Nigel merupakan seorang peniaga online yang biasa dengan taobao.com .. Semua langkah dihuraikan satu persatu.

Ingat ye .... dah beli, a.m.a.l.kan .... kalau tidak, jadi khazanah sahaja.

Selamat membeli-belah di taobao.com :)

Monday, October 19, 2015

Mulakan Dengan Apa Yang ....?

Sudah sekian lama tidak berpost, hari ini saya berpost juga. Kebetulan topik yang saya nak tulis hari ini, adalah satu pelajaran yang kerap berulang-ulang, iaitu bermula dengan apa yang ada.

Dalam bisnes yang telah saya ceburi sejak 2007 lagi, saya mengalami satu sindrom yang bamyak berjangkit kepada orang yang mahu berbisnes. Pergi kursus, seminar, beli ebook, beli pakej premium, et al .... tetapi akhirnya, tidak banyak yang tercapai...macam tidak ada benda yang cukup ...

Sudah .. sudah la itu..pesanan saya pada tuan-tuan dan diri saya sendiri. Bermulalah dengan apa yang ada.... kadangkala apa yang kita ada adalah lebih dari mencukupi, cuma kita mencari pil 'magic' yang akan membuahkan kejayaan segera, tanpa usaha dan masa.

harta ilmu selama ini
dengan harta ilmu, apa yang sepatutnya yang dilakukan adalah tindakan ... jadi mulakan dengan apa yang ada di tangan anda ...


Saturday, August 29, 2015

10 Petua Jutawan Dari Azizan Osman (Untuk Build A Successful Business)

Di Seminar Bumipreneurs yang lepas, DAO diberi peluang untuk memberi 'ucapan' tentang Kuasa Minda. Memang pengkhususan beliau adalah ilmu bidang kejayaan.

Beliau telah merumuskan 10 petua jutawan

No 1

desire
- BURNING DESIRE

No 2

be tough on self


No 3

Clear target


No 4

Leverage on Technology


No 5

Build A-Team

No 6

Timing Is Everything
- jangan buang masa

No 7

Turnover/Finance
- numbers


No 8

Tenacity
- persistence
- nak jugak


No 9

Tracking
- sales
- progress
- small success lead to bigger success

No 10

Be transparent
- terus terang

BONUS

No 11

The Business Mastery
- kuasai bisnes anda
- marketing, sales, finance, hr, operation

No 12

Keep Growing, Keep Learning

M-Mentor
E-Elmu .. belajar dengan emosi
S-Strategi ..
T-Tindakan Luarbiasa
I-Impian Sangat Jelas / InsyaAllah

No 13

Focus kepada result

--------------------------

Beliau berucap selama sejam mengenai petua-petua jutawan, building a successful business.

Mahu lihat rakaman sepenuhnya, sila ke link ini.

Love him or hate him, he knows what he is talking about ... ambil yang bagus ...

Thursday, August 20, 2015

Gunakan Google Calendar Untuk Semua Jadual Aktiviti Harian

Ome sedang berkira-kira untuk menggunakan Google Calendar untuk semua aktiviti (peribadi, kerja dan bisnes). Buat masa ini, Ome hanya gunakan Google Calendar untuk aktiviti kerja sahaja.

Apa pendapat rakan-rakan semua?

Monday, August 17, 2015

Khusus Pada Part Timers- Berkat Bisnes Online

Beberapa minggu lepas, Ome melakukan muhasabah tentang status bisnes Ome masa kini. Terus terang, bisnes online Ome banyak pasang surut. Lebih banyak surut dari pasangnya :(
'Questions are the answers you might need....' Ome bertanya banyak soalan tentang bisnes Ome sendiri mengikut ilmu pengetahuan yang Ome ada.
Dan salah satunya yang Ome perasan, ... mungkin selama ini, Ome buat bisnes tidak berkat, .. bukan bisnes itu tidak berkat, tetapi cara Ome menjalankan bisnes online itu tidak berkat. Ome ada menjalankan bisnes ketika waktu Ome bekerja. Yalah, bisnes online ini memang flexible, you can do it almost anywhere ... tetapi, Ome bertanya ... " adakah berkat aku menjalankan bisnes di mana sepatutnya aku bekerja? " ... Ome masih bekerja full-time sebagai pensyarah di IPT swasta.
Jadi, Ome tukar gaya menjalankan bisnes online. Secara ringkas, pada masa bekerja, Ome akan fokus 100% pada kerja. Untuk bisnes online, Ome akan lakukan apabila Ome berada di rumah/luar office.

HASILNYA- Alhamdulillah, berbaloi .... kualiti kerja Ome bertambah, dan hala tuju bisnes online Ome semakin cerah.

Alright, kita jalan terus :)

Tuesday, February 17, 2015

Analisa GJ 180215

News

JPY - morning
GBP - 530 pm
USD - 930 pm

D1 - Support 181.6     Resistance 183.6   EMA 30 Atas
H4 - Support 181.6     Resistance 183.6   EMA 30 Atas
H1 -  Support 183.0     Resistance 183.3  EMA 30 Atas

Keseluruhan besar - DOWNtrend

Sunday, February 8, 2015

Analisa GJ 090215


Saya Telah Sertai Program Jobdirumah

               Akhirnya, setelah sibuk mempromosi program Jobdirumah, saya pun ambil keputusan untuk menyertai program ini juga. Ye lah, dengan kemasukan saya ke program ini, lagi senang untuk saya promosi lagi program ini sebab saya sendiri join kan?
Sebab apa saya sertai program ini? Sebab saya pun mencari peluang pekerjaan part time dari rumah.                  Daripada buang masa menonton tv atau surf online, mungkin dengan jobdirumah, saya dapat menjana pendapatan sampingan.
               Sebenarnya, tanpa Jobdirumah pun, kita boleh cari kerja online, seperti di Elance.com dan Odesk.com, tapi yang best dengan Jobdirumah, ada panduan bagaimana untuk buat kerja-kerja sebegini.

Jadi, saya telah pun mengambil tindakan untuk menjadi ahli jobdirumah, nanti akan saya post update-update saya di sana, Belum buat, belum tahu kan ....


Sunday, January 25, 2015

Blog Trading Dan Analisa GJ Hari ini

Hmm... saya sedang mempertimbangkan untuk membuat blog khusus untuk trading, kerana blog ini nak fokuskan kepada aktiviti IM saya. Hmm, tengok bagaimana ...

Gambar analisa today .. style baru :)



Trade At Your Risk ye ..... Risiko Anda Sendiri ....

Friday, January 23, 2015

Review Pakej Rahsia Pemasaran Video Azian Usman - Masa Terhad!

Saya merupakan salah seorang pembeli pakej Rahsia Pemasaran Video Azian Usman oleh bro Zyan pada tahun 2013. Apa bila membaca di FB beliau baru-baru ini yang beliau akan membuka kembali jualan pakej ini untuk masa terhad, saya bercadang untuk terus membuat review tentang pakej ini untuk manfaat rakan-rakan yang minat IM. Kalau sudah tidak sabar, klik sini untuk ke laman jualan pakej ini.

Secara ringkas, pakej ini cover cara pemasaran video (fokus pada Youtube) untuk produk2 affiliate. Kiranya, affiliate marketing guna videos la ni ...


Ada 6 langkah dalam pakej ini, di mana setiap langkah diringkaskan penerangannya dalam ebook dan dihuraikan panjang lebar dalam video oleh bro Zyan.

Langkah 1 - Cara Pilih Produk
Langkah 2 - Memilih Kata Kunci
Langkah 3 - Cara Nak Hasilkan Video
Langkah 4 - Upload Dan Optimasi
Langkah 5 - Promosi
Langkah 6 - MonitorDan Periksa Video di Google

Secara purata, setiap video berjalan selama 20 minit ... paling pendek 17 minit dan paling panjang 27 minit ..

Untuk siapa pakej ini?
- dapatkan ia di laman ini
  • orang yang mahu buat pemasaran affiliate menggunakan video
  • orang yang mahu menambah ilmu IM
  • orang yang akan mengambil tindakan selepas mendapat ilmu ini ( kalau tak praktik, bagaimana nak dapat hasilnya, kan? )

Saya nasihat JANGAN BELI kalau anda sekadar membaca pakej dan simpan sahaja ( tidak berbuat apa-apa).. menghabihkan bogheh yo, bak kata orang NS :)

Saya syorkan anda beli pakej ini kerana it works, melihat testimoni di laman jualan. Cepat dapatkan sebab bro Zyan cuma buka untuk empat hari sahaja dengan harga XXX, pada pukul 8.00 pm, 24 Januari 2015.

Selamat Berniaga :)

Saturday, January 10, 2015

Tahun 2015 Tahun Bisnes

Semoga tahun 2015 sukses kepada semua pembaca kayahebat.com .. semoga anda berjaya, bisnes offline and online ... :] ..

Ini tahun bisnes, ilmu sudah ada, praktikal saja mesti dibuktikan ......