SELAMAT DATANG KAWAN :-)

Salam mesra.

Selamat Datang ke laman web ini ! :-)

Dalam laman ini, saya akan berkongsi kisah2 saya dalam menjalani bisnes internet/trading, jadi sila rajin-rajin datang kembali untuk melihat kisah terkini :-) Komen-komen anda juga sangat dialu-alukan.

Post ini adalah post yang teratas jadi untuk melihat entri terkini, sila skrol ke bawah. :-)

Kita jumpa lagi !

Untuk benda2 trading saya, TAYOR ye (Trade At Your Own Risk). Apa yang saya tulis dalam trading hanya untuk saya dan tujuan pendidikan saya.



Saturday, December 11, 2010

Syukur

Saya ada menceritakan pengalaman setahun lepas pergi ke Seminar Smart Blogging Bro Rohaizad di JB, di mana saya belajar untuk menjana RM dengan blogging di sini.

Blog2 telah lama ada, cuma aktiviti promosi tidak dilakukan mengikut tunjuk ajar yang diberikan. Sejak dua bulan lepas, saya telah sedar daripada tidur dan terus melakukan aktiviti promosi - promosi. Dan syukurlah, akhirnya, mendapat hasil pertama, iaiti USD 60. Kisahnya boleh dibaca di sini.

Pengajaran
- untuk berjaya harus ada TINDAKAN dan FOKUS
- perlu ada elemen PERCAYA kepada apa yang anda buat
- it is never too late to start,kerana anda tidak akan mendapat apa-apa selagi belum bermula !

Terima kepada cikgu, Bro Rohaizad, untuk ilmunya dan tidak jemu membimbing kami peserta Smart Blogging :)

Ini adalah langkah pertama dalam perjalanan yang jauh dan menyeronokkan :)












Sunday, November 28, 2010

Kisah Ome Dengan FLB Pro

Salam sejahtera,

Semasa melihat statistik blog ini melalui Google Analytics, ramai yang datang ke blog ini dengan keyword 'flb menipu' .... hehe.. oklah, untuk pengetahuan kawan2, dulu Ome memang memulakan blog ini, dengan tujuan menjual formula luar biasa, tetapi sekarang ini Ome tidak aktif lagi menjual produk ini.

Ome ada memulakan thread mengenai FLB Pro di laman WangCyber di sini, sila klik untuk melihat jawapan yang diberikan ...

Beberapa  fakta mengenai FLB Pro
  • Ia adalah program sah oleh Mohd Nizam
  • Ia ada dua komponen - komponen affiliate & komponen gayapos
  • Anda akan mendapat barang - barang untuk dijual dan juga buku-buku panduan care menjana pendapatan dengan barang - barang diberikan.

Pendapat Ome - jika anda membeli program ini, saya syorkan anda memberi komitment 100% untuk memasarkan produk ini. Boleh baca laporan percuma FLB Pro dengan link saya di sini .

Untuk newbie, FLB Pro adalah permulaan untuk anda berdagang di dunia internet.

Selamat berniaga :)








Sunday, September 19, 2010

Kisah di Seminar Smart Bogging

Gambar di post sebelum adalah sebahagian peserta Smart Blogging di JB sekitar December 2009. Dan, saya adalah salah seorang pesertanya. Seminar ini dianjurkan oleh bro Rohaizad, salah seorang otai IM tempatan yang merupakan blogger full time.

Salah sebab utama saya datang ke seminar / workshop ini adalah untuk melihat sendiri bagaimana blogging boleh menjana RM. Dan hasilnya, betul :-) dalam seminar / workshop tersebut, bro Izad telah bercerita dan menunjukkan cara from A to Z bagaimana beliau menjana RM daripada blog. Sungguh mudah sekali :)

Bagi saya, jika anda serius mahu berblogging .. Bro Izad adalah salah sumber terbaik untuk anda berbuat begini.

fyi, saya tidak dibayar2 apa untuk post ini.

Monday, September 6, 2010

Siapakah Mereka2 Ini ...

Lihat gambar di bawah  ... siapakah mereka ini dan apakah cerita di sebaliknya ?


Next post saya akan ceritakan pengalaman saya bersama mereka .... :)

Monday, August 30, 2010

2 Tip Untuk Mengelakkan Ome Menjadi Mangsa Keadaan

Satu peringatan yang ringkas dan padat daripada pasukan Flarebiz Network yang mahu saya kongsi bersama kalian, terutamanya newbie2 Internet Marketing ..
----
Assalamualaikum & salam sejahtera,
Hai Ome, apa khabar? Semoga sentiasa ceria dan senyum sokmo.

Fuh, Ramadhan kali ini kami di Flarebiz Network agak sibuk dengan beberapa perkara berkaitan perniagaan yang kami jalankan.

Alhamdulillah masih ada rezeki untuk kami.

Kami juga telah menambah satu lagi pejabat di kawasan Diamond Square juga sebagai pejabat pengurusan Flarebiz Network.

Kami mengambil pejabat baru ini atas dasar keperluan dimana bilangan kakitangan kami bertambah dan ingin meningkatkan produktiviti yang sedia ada.

Anda pun faham kan, kalau produktiviti bertambah maka pendapatan juga akan bertambah. :-)

Ome, tiba-tiba pada pagi ini kami teringat dengan satu pesanan ketika kami menghadiri satu forum perniagaan Internet 2 tahun lepas.

Forum tersebut mengupas isu perniagaan internet diperingkat international dan salah satu perkara yang menarik dikupas adalah mengenai fokus.

Seorang ahli panel member pendapat bahawa pada waktu tersebut di pasaran international sudah berlaku lambakan produk informasi seperti e-book, audio dan video.

Disebalik positifnya lambakan produk informasi, terdapat satu sudut dimana kita boleh lihat dari sudut gelap.

Sudut gelapnya ialah kebanyakkan pendatang baru di dalam dunia perniagaan internet akan menjadi mangsa keadaan.

Mangsa keadaan di sini bermaksud pada peringkat awal mereka akan membeli banyak produk informasi sehinggalah mereka berputus asa.

Mereka putus asa kerana mereka hanya membeli tetapi tidak bertindak dengan ilmu yang mereka beli.

Kenapa mereka tidak bertindak?

Jawapan ringkas, mereka hilang fokus. Mereka akan termakan dengan segala teknik 'copywriting' produk baru yang dilancarkan.

Ahli panel tersebut memberi dua nasihat pada forum tersebut kepada pendatang baru perniagaan internet agar dapat terus survive dan berjaya.

1) Berhenti membeli sebarang produk. Cari balik semua produk yang anda telah beli dan praktikkan ilmu yang terkandung di dalam produk tersebut.

2) Berhenti subscribe email dengan usahawan Internet yang hanya menghantar email untuk mempromosikan produk tanpa memberi sebarang input berguna buat anda.

Bagi kami dua nasihat di atas adalah sangat berharga kerana pada ketika itu kami adalah pendatang baru. Kami terus praktikan dua tip ringkas di atas dan hasilnya memang sangat positif.

Bermula dari forum tersebut, kami hanya membeli produk informasi mengenai sesuatu topik yang kami ingin pelajari sahaja.

Contoh, kami nak belajar mengenai blogging maka kami tidak akan membeli sebarang produk yang tidak berkaitan sehinggalah kami selesai belajar mengenai blogging. (Fokus!)

Di sinilah disiplin diri memainkan peranan penting. Bak kata seorang usahawan berjaya,

"It's easy to have faith in yourself and have discipline when you're a winner, when you're number one. What you've got to have is faith and discipline when you're not yet a winner."

Kami juga telah unsubscribe banyak email dari usahawan internet seluruh dunia. Email yang diterima tidak banyak memberi input kepada kami sebaliknya hanya menghilangkan fokus kami dengan produk yang mereka promosi.

Kami hanya melanggan email dari usahawan internet yang benar-benar mengambil berat mengenai subscriber mereka.

Usahawan internet seperti ini banyak berkongsi ilmu yang sangat berguna agar timbul konsep menang-menang di antara beliau dengan subscriber. Contohnya seperti Mohd Amirol, Smartusaha, Patric Chan, Yaro Starak dan sebagainya.

Semoga Ome juga dapat mempraktikan dua tip ringkas di atas.


Jumpa lagi!

Zhafran & Labanon,
Flarebiz Network.
www.Flarebiz.com


---

maklumat ini saya dapat bila melanggani mailing list mereka .. saya syorkan anda menyertainya :)

Tuesday, August 24, 2010

Fokus Itu Tajam

Satu pengajaran yang selalu diwar2kan oleh otai2 IM ialah perlunya kita fokus kepada dua tiga bidang sahaja untuk berjaya dalam perniagaan online. Kalau tidak nanti, kita akan pasti melompat2 dari satu ke satu bidang yang lain.

Ome telah menetapkan untuk fokus pada IM ( affiliate marketing ) dan blogging. Aktiviti eBay Ome akan kurangkan, kerana Ome mahu fokus pada yang kedua2 cabang sebelum ini. Ome rasa IM dan blogging lebih sehati dengan jiwa biz online biz Ome .. cewah :)

Mengapa fokus serius kali ini ? Kerana 2011 :)

Thursday, July 29, 2010

Kisah Jalan2 Bengkel Vince Tan

Pada rakan2 yang lama bergiat dalam dunia IM, nama Vince Tan tidak asing lagi. Saya ada membaca tentang beliau melalui buku Gobala Krishnan ' Internet Millionaires ', bagaimana dia banyak menjana pendapatan melalui Google Adsense. Bila saya mendapat peluang untuk pergi ke bengkel percuma IM beliau, terus saya mendaftar diri untuk bengkel tersebut.

Bengkel beliau mengambil masa 2 jam 30 minit dan dijalankan di JW Marriott KL pada hari Rabu lepas. Mengikut pengalaman saya, pasti di penghujung beliau akan 'menjual' sesuatu ... kiranya ini adalah amalan biasa dalam sales / marketing.

Aturcara Bengkel Beliau
- kisah hidup beliau masa2 kanak-kanak ----> mindset
- bagaimana beliau menjana produk, menggunakan contoh produk pertama beliau, Adsense Blackhat Edition
- produk yang ditawarkan

Bahagian Pertama

Beliau bercerita beberapa pengalaman lucu beliau masa kanak2 di mana beliau mula minat menjalankan bisnes seawal 9 tahun. Beliau mula mencari duit sejak kecil kerana beliau mahukan duit poket yang lebih. Pengalaman ini beliau gunakan untuk menunjuk pentingnya 'mindset' dalam hidup. Bagi beliau, untuk mendapatkan sesuatu, mindset perlu betul dan bermakna untuk kita berubah untuk mencapai sesuatu itu.

Bahagian Kedua

Model kerja beliau dalam perniagaan IM ialah 'Product Launch' dan JV. Di mana beliau melancarkan produk dengan kerjasama pihak2 lain. Ringkas bukan ? ;-)

Beliau mencipta produk pertama beliau, Adsense Blackhat Edition, setelah beliau berjaya menjana pendapatan dengan Adsense. Seorang rakan mencadangkan beliau menulis ebook tentang cara - cara beliau berbuat begitu, dan Vince telah menulis ebook tersebut dan melancarkannya mengikut model yang disebut tadi, dan walla,..terus berjaya.

Bahagian Ketiga

Seterusnya beliau memperkenalkan produk beliau 'Internet Millionaires Network' yang mengandungi tiga modul utama - Instant Jumpstart Level, Income Accelerator Level, Master Level. Secara ringkas, ini adalah pakej lengkap dan padat untuk individu yang mahu menceburi dan berjaya dalam dunia IM. Bagi saya, ianya lengkap tetapi terpulang pada individu yang membelinya untuk memanfaatkan bahan2 dalam pakej ini.

-----

Fyi, saya tidak membelinya kerana buat masa ini, bajet tidak mencukupi, tapi dari pengamatan saya, ianya laku .. rasa2nya, hampir separuh yang datang terus membeli selepas Vince mengumumkan bonus membeli pakej itu, antaranya sesi one on one dengan beliau. Walaupun saya tidak membeli, yang penting adalah ilmu dan nasihat yang beliau berikan ...

Yang best
- Nasihat beliau tentang pentingnya mindset
- cara menjana produk ikut formula beliau

nota kecil : Ke Bkt Bintang menaiki Monorel.. Monorel KL berwajah baru .. harap dapat dikekalkan :)

Thursday, July 22, 2010

Pemikiran Bisnes

Mungkin ramai kawan2 ada bertanya, mengapa blog ini bertambah aktif sejak seminggu dua .. Ome sedar penting untuk blog ini hidup supaya perjalanan bisness Ome dapat direkodkan untuk rujukan masa hadapan.

Semasa berfikir untuk menulis post ini, Ome tahu apa salah Ome selama ini dalam menjalankan bisnes eBay Ome ... Ome tidak menjual apa yang orang mahu beli kerana Ome tidak menggunakan Terapeak.. alat research eBay tersohor ... wonder is my supplier items can be identified ...

Anyway, just a thought for today ...



Salah satu buku yang menaikkan minat saya ke business online.

Saturday, July 17, 2010

Ulasan Seminar Mawardee

Setelah menghadiri seminar Ammar Zahar, saya juga menghadiri seminar Mawardee yang diadakan pada 25 Oktober 2009 di UIA. Seperti Ammar, Mawardee juga seorang pelajar yang berjaya di dunia affiliate marketing Malaysia, esp PPL ( pay per lead ).

Apa Yang Best

1. Jumpa rakan seminar Ammar Zahar di seminar Mawardee ;-)
2. Ilmu Affiliate Marketing yang disampaikan oleh Mawardee. Ada yang sama dan ada yang berbeza dengan ilmu Ammar Zahar.
3. Dapat mencedok pengalaman Mawardee sendiri tentang perniagaan beliau.

Apa Yang Tidak Best


1. Seperti workshop Ammar, seminar ini tidak sesuai untuk IT newbie / lemah IT knowledge. Ada peserta yang saya lihat ( terutama yang berumur sedikit .. senior citizen ) yang terang2 nampak blur / lost, di pertengahan workshop. Yang ini, saya harap Mawardee dapat maklumkan pada bakal2 peserta apabila workshop ini akan diadakan lagi.

Keseluruhannya, workshop ini berbaloi dan wajib dihadiri.

PS / Lama saya peram ilmu saya belajar daripada beliau .. sekarang baru nak praktik. Salah saya, sekian terima kasih :-)

Di bawah adalah gambar kami post seminar ..

Thursday, July 15, 2010

Cara Google Bekerja

Ini khusus bagi kawan2 IM yang menggunakan Google untuk menjana trafik. Panduan bagus untuk menjalankan kerja2 IM anda.

How Google Works.

Infographic by PPC Blog



untuk imej lebih besar, sila klik pada imej di atas. Ia akan membawa anda terus ke laman di atas.

Jadi apa tindakan anda ?


Tuesday, July 13, 2010

Ulasan Seminar Ammar Zahar 2009

Salam kawan2.

Pada October 2009 tahun lepas ( 24 & 25 ), saya ada menghadiri seminar affiliate marketing Ammar Zahar. Sedikit background mengenai pakar IM ini- beliau pada masa itu merupakan seorang pelajar UPM yang menjadi sensasi IM Malaysia kerana semenjak bergerak aktif dalam IM pada awal 2009, beliau dapat menjana pendapatan yang lumayan daripada bisnes pemasaran affiliate. Linknya di sini.

Apa Yang Best

1. Ilmu Affiliate Marketing - teknik2 dan petua2 yang beliau sampaikan adalah hebat dan padat
2. Dapat berbicara dan berkenalan dengan Ammar sendiri - beliau seorang yang peramah dan tidak lokek memberi ilmu ... kisah IMnya membuat saya kagum dengan semangat anak muda ini ...
3. Nasihat beliau untuk berjaya dalam dunia IM - " Consistent Dan Persistent "

Apa Yang Tidak Best

1. Workshop ini tidak sesuai untuk IT newbie / lemah IT knowledge. Ada peserta yang saya lihat ( terutama yang berumur sedikit .. senior citizen ) yang terang2 nampak blur / lost, di pertengahan workshop. Yang ini, saya harap Ammar dapat maklumkan pada bakal2 peserta apabila workshop ini akan diadakan lagi.

Keseluruhannya, workshop ini berbaloi dan wajib dihadiri.

PS / Lama saya peram ilmu saya belajar daripada beliau .. sekarang baru nak praktik. Salah saya, sekian terima kasih :-)



Friday, June 25, 2010

Laman Baru Niche Blog

Salam semua ...

Ome baru sahaja melancarkan niche blog terbaru Ome, iaitu di bidang forex. Ia dibina khusus untuk mempromosi sistem kuasa forex. Linknya di sini.

Berikan cadangan apa yg anda ingin mahu lihat dan baca di blog ini.

Terima kasih :)

Saturday, June 5, 2010

Forex Nitty Gritty Test Drive

Salam kawan2.

Sebagai seorang trader, Ome sekarang ni sedang menilai kursus 'Forex Nitty Gritty' oleh Bill Poulos yang ada di laman www.forexnittygritty.com ... memang banyak maklumat dan petua yang diberikan. Harga kursus itu adalah USD 39.97, tetapi buat masa ini, Ome hanya membayar USD 4.97 untuk test-drive kursus ini untuk 14 hari. Kalau Ome suka, Ome akan dibil USD 19.97 / sebulan untuk dua bulan berturut2.

Mengapa Ome belajar ? Sebagai seorang trader, education never ends. Education boleh melengkapkan teknik trading yang Ome gunakan sekarang.

Monday, May 31, 2010

Kembali

Salam sejahtera.

Ye, saya banyak berhutang post dengan rakan2 dan juga pelawat blog ini. Nampaknya, saya melihat ramai yang datang ke sini untuk bertanya mengenai flb pro ( formula luarbiasa ) dan forex. Saya akan kemaskinikan lagi post2 saya.

Yang upcoming 2 - kisah kelas Ammar dan Mawardee yang saya hadiri lewat tahun lepas ! ( lama overdue tu ;-) )